Przerwa na lunch. Co wybierają Polacy?

 Zachodnie wzorce i zwyczaje mocno zakorzeniają się w polskiej kulturze, czego najlepszym przykładem jest lunch. Czym on jest i co najczęściej jedzą na lunch Polacy?

Czy wiesz że…?

Lunch jest skrótem od angielskiego terminu luncheon i oznacza szybki, lekkostrawny posiłek, który spożywa się w czasie krótkiej przerwy obiadowej najczęściej w pracy lub w szkole. Jest to odpowiednik polskiej przekąski - drugiego śniadania, choć najczęściej przez Polaków utożsamiany jest on z obiadem spożywanym we wczesnych godzinach południowych.

Przerwa w pracy

Lunch na gruncie pracy zawodowej jest przerwą trwającą około 15 minut lub więcej, w czasie której można spożyć ciepły posiłek. Francuzi, Szwajcarzy, Amerykanie czy Anglicy skrupulatnie korzystają z tego prawa. Przerywają pracę, idą do restauracji i rzeczywiście jedzą lunch. Niekiedy może on być połączony ze spotkaniem biznesowym, na którym można w nieformalnej atmosferze ustalić np. szczegóły zawiązywanej pomiędzy dwoma firmami współpracy.

Uwaga!

Prawo pracy gwarantuje pracownikom zatrudnionym na podstawie umowy o pracę przerwę w wykonywaniu obowiązków zawodowych. Kodeks przewiduje okresy, które można przeznaczyć na spożycie posiłku czy na odpoczynek, a pracodawca zmuszony jest do respektowania prawa do przerwy już po 6 godzinach pracy.

Niemniej, Polacy często rezygnują z uprawnienia do przerwy. W porze obiadowej wyciągają zimne kanapki przyniesione z domu i zjadają je np. przed komputerem, nadal wykonując pracę. Tymczasem, istnieje silna zależność pomiędzy wykonaniem przerwy na lunch a produktywnością pracownika. WHO - Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że regularne spożywanie jedzenia w ciągu dnia przyczynia się do podniesienia efektywności człowieka nawet o 20 proc.

Przerwa na lunch jest zwykle statutowo wpisana w praktykę działalności gospodarczej dużych firm, mieszczących się w takich miastach jak Wrocław, Warszawa, Kraków czy Poznań. Pracownicy wybierają się na przerwę obiadową ze swoimi kolegami i koleżankami z pracy do lokalu znajdującego się w bezpośrednim sąsiedztwie firmy. Może to być również restauracja umieszczona w tym samym budynku. Jeśli jednak nie jest to zwyczajem naszej firmy, aby chodzić na lunch, to i tak można zrobić sobie przerwę na ciepły posiłek i zregenerowanie sił do podejmowania nowych wyzwań zawodowych.

Co jadamy na lunch?

Lunch zastępuje nam zwykle obiad, choć zasadniczo powinien to być posiłek spożywany jako drugie śniadanie. Jak pokazało badanie Foodpanda.pl z 2014 roku, Polacy na lunch najczęściej wybierają potrawy:

  • kuchni azjatyckiej - 25 proc. wskazań;
  • pizzę - 24 proc. wskazań;
  • burgera - 17 proc. wskazań;
  • kuchni polskiej - 16 proc. wskazań;
  • inne - 10 proc. wskazań;
  • kuchni włoskiej - 4 proc. wskazań;
  • kebab - 3 proc. wskazań;
  • fast food - 2 proc. wskazań.

Restauracja azjatycka serwująca sushi czy dania kuchni polskiej zapełnia się w porze lunchu klientami, zwłaszcza, jeśli zlokalizowana jest w pobliżu dużych firm i instytucji. We Wrocławiu nie brakuje właśnie takich restauracji, które są nastawione na klientów biznesowych spożywających lunch. Organizują one również wieczorne spotkania biznesowe.