Ciasto maślankowe z rabarbarem

przez | 12 listopada, 2020

Rewelacyjne ciasto maślankowe, na które  przepis znalazłam na kilku blogach w internecie. Przepis jest na ciasto z rabarbarem, ale można chyba dodać każdy rodzaj świeżych owoców. Ja miałam zamrożony rabarbar w lodówce.  Jak będzie okazja to spróbuję ze śliwkami. Ciasto jest rewelacyjne, wilgotne i smakuj podobnie do drożdżowego, a do tego na wierzchu kruszonka:)

Ciasto upiekłam na urodziny Sofijki, a drugi raz na wieczorek zapoznawczy rodziców Christka i moich. Można powiedzieć, że ciasto przełamalo lody, ponieważ zostało podane przed kolacją na podwieczorek:)

Składniki na ciasto maślankowe z rabarbarem:

Ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki maki
  • pol szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Kruszonka:

  • 70 g masła
  • cukier
  • maka
  • dodalam troche cynamonu

Wierzch:

  • ok. 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru

1. Rabarbar (lub inne owoce) pokroić na mniejsze kawałki i zasypać 3 łyżkami cukru. Jeżeli używamy rabarbaru to pokroić lodygę na 1 cm kawałki. Piekarnik rozgrzać do 175 C.

2. Teraz ciasto. Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Następnie dodać płynne składniki czyli maślankę i olej i ponownie zmiksować. Do masy dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i aromatem.  Całość wymieszać mikserem na niskich obrotach. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Kruszonka. Masło wymieszać z 2 łyżkami maki i cukru. Dodawać proporcjonalnie łyżkę cukru i mąki do momentu kiedy kruszonka będzie się kruszyć:) Dodałam jeszcze trochę cynamonu.

4. Rabarbar (lub inne owoce) odcisnąć z powstałego soku. Wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika. Piec 40-50 minut.

Smacznego!