Rewelacyjne ciasto maślankowe, na które przepis znalazłam na kilku blogach w internecie. Przepis jest na ciasto z rabarbarem, ale można chyba dodać każdy rodzaj świeżych owoców. Ja miałam zamrożony rabarbar w lodówce. Jak będzie okazja to spróbuję ze śliwkami. Ciasto jest rewelacyjne, wilgotne i smakuj podobnie do drożdżowego, a do tego na wierzchu kruszonka:)
Ciasto upiekłam na urodziny Sofijki, a drugi raz na wieczorek zapoznawczy rodziców Christka i moich. Można powiedzieć, że ciasto przełamalo lody, ponieważ zostało podane przed kolacją na podwieczorek:)
Składniki na ciasto maślankowe z rabarbarem:
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki maki
- pol szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Kruszonka:
- 70 g masła
- cukier
- maka
- dodalam troche cynamonu
Wierzch:
- ok. 500 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
1. Rabarbar (lub inne owoce) pokroić na mniejsze kawałki i zasypać 3 łyżkami cukru. Jeżeli używamy rabarbaru to pokroić lodygę na 1 cm kawałki. Piekarnik rozgrzać do 175 C.
2. Teraz ciasto. Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Następnie dodać płynne składniki czyli maślankę i olej i ponownie zmiksować. Do masy dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i aromatem. Całość wymieszać mikserem na niskich obrotach. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Kruszonka. Masło wymieszać z 2 łyżkami maki i cukru. Dodawać proporcjonalnie łyżkę cukru i mąki do momentu kiedy kruszonka będzie się kruszyć:) Dodałam jeszcze trochę cynamonu.
4. Rabarbar (lub inne owoce) odcisnąć z powstałego soku. Wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika. Piec 40-50 minut.
Smacznego!